Ábel

2014.01.02. 19:10

Becézése: Ábelka, Ábi-ka, Abi

Eredet (W.) : "Az Ábel bibliai férfinév, Ádám és Éva második fiának a neve. Héber eredetije הֶבֶל Hevel / הָבֶל Hável, jelentése: pára, lehelet, innen múlandóság. Mások szerint a név asszír vagy sumér eredetű, és a jelentése: fiú. A név eredetének harmadik lehetősége a sumerAB.DIĜIR logogram amorita (nyugati sémi) olvasata: abu-ilû, sumer ab-An, jelentése „Az isten”, illetve ab-ba-an, abba2-ēl, azaz „Isten atya”. Az isten szót (An) az amoriták Él neveként olvasták ki. Első ismert előfordulása az i. e. 18. században a jamhadi Abbán névváltozata, Abba-Él, Abēl."

További jelentések: semmiség, esendőség, liget, rét, gyep

Elemzése:
TAVAM-ról:
"A névanalízis szerint az Ábel név komoly, felelősségteljes, biztonságot sugárzó személyiség kialakulását támogatja. Nagyon fontos számára az otthon biztonsága és a család, imádja a gyerekeket. Szülőként nagyon türelmes és megértő. Bár nagyszerű üzleti érzékkel rendelkezik de nem szeret "nyomulni". Olyan pozícióban érvényesülhetnek az adottságai leginkább, ahol a nyilvánossággal kell foglalkoznia, és szüksége van diplomáciai érzékére, emellett kedvessége, türelme is szerepet kaphat, mely sokakat elkápráztat és megnyugtat. Sokan kedvelik felelősségteljes, kedves, türelmes természete miatt."


Feladata:
(B.V. Katalin blogjáról)
"Egyfajta áldozatvállalás, áldozatkészség jelenik meg, amelyben a Merkúr A Biblia szerinti testvéráldozat. Testvérének esik áldozatául, igazából az a jelentése, hogy önfeláldozó, másokért él, másoknak segít. A feladatait nem önmagáért, öncélúan kell végrehajtania, mindig kell valaki, akiért áldozatot hoz. Soha nem lehet öncélú, soha nem lehet önérvényesítő. Másoknak kell segítséget adnia, másoknak a segítségére sietnie. Fontos, hogy a kiteljesedés, az előrejutás mindig másokon keresztül valósulhat meg. "

Visszafele: Lebá

Magánhangzó és mássalhangzó zöngésség felcserélése: Épa'l'

Gúny űzés: Ábel > Kábel. De leginkább írásban a vezetéknevet egy betűként feltüntetve csak akkor lenne 'vicces' egyeseknek, ha K betűvel kezdődő vezetékneve van, vagy ha kettő neve van, s írásban megelőző a K betű-s keresztnév az Ábelt, rövidítve. pl.: Hosszú K. Ábel 

A név amúgy se, de még hangzásra sem magyar, mert nem egy hangrendűek a magánhangzói.
Ragozása további félreérthető helyzeteket eredményezhet. Ábeles - szokták mondani egyes dolgokra, ami tipikusan vall egy személyre. Érdekes lenne, ha egy deréktájon nagyon erős Ábelről lenne szó, aki szeret enni. S egy másik személy megjegyzi, hogy ez tipikus Ábeles. Vagy egy másik szituáció. Két ember beszélget egy harmadikról.
No, S xy sovány?
-Á, beles, szereti a hasát, mint Ábel, ez olyan Ábeles vonás.
Másik ragozás a többes szám, mikor több Ábelról van szó. Csak kérdés, hogy most melyik hangrendben ragozzuk, úgy mint a kábel esettében. Kábellal vagy Kábellel ? Cabel angolból vettük át. Na mindegy, szóval:
Sok Ábel egy helyen: Ábelek!  De ez a szó egy horror filmben is elhangozhatna: ÁÁÁ belek!
-Ábelem jól vagy? 
Erre Ábel: Engem kérdezel vagy a hasad?

Egy-kettő Ábel nevezetű embert ismerhet a nép. Pl.: Bibliából, így - Káin s Ábel 'elmélet', ami szerint a másik eltiprásával egy cél elérése (győzelem, akár). Másik a székely Ábel, aki vagy a Rengetegben vagy Amerikában jár. Ábel a rengetegben című könyvet olvastam, tetszett. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nevekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr725721806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása