Névadásról

2013.12.29. 19:20

Idézek más oldalakról.:
Petika
A névadáskor javaslom figyelembe venni a név legfontosabb feladatát: a megkülönböztetést. Ezért nem célszerű olyan nevet választani, amiből a telefonkönyben több oldalnyit találunk. (pl.: Szabó János) Gyakori vezetéknevekhez ajánlott ritka keresztnevet választani, ritka vezetéknév esetén azonban nem kifogásolható a gyakori keresztnév. Hosszú vezetéknévhez általában rövid keresztnevet érdemes társítani.
Mivel a nevünket egész életünkben viseljük ezért nagyon fontos a vezetéknév és a keresztnév harmonikus hangzása, összhatása. Egy jól megválasztott név a sikeres élet megalapozója lehet. Érdemes elkerülni az olyan névválasztást, ami mássalhangzó torlódást okoz, vagy gúnyolódásra ad lehetőséget.

Magyar Néprajzi Lexikon
"Az egyházi fegyelem előírta, hogy keresztnévadáskor a gyermek ne kapjon pogány nevet (keresztnév), vagy ha az egyházi regula sértette volna a helyi szokást, és mégis ilyen nevet adtak, másik keresztnévként fel kellett venni valamelyik szent nevét (védőszent). Ezt sok helyütt úgy érték el, hogy a keresztelést végző lelkész a gyermeknek születése vagy keresztelése napjának naptári nevét adta. A születés napjához közel eső naptári nevet (különösen nevezetesebb szentek nevét) egyébként is általános szokás volt adni, főleg a r. k. lakosság körében."


Népek névadási szokásai:


Összefoglalóan eddigi tudásom szerint. Magyarországon az első fiú szülött az apja, nagyapja nevét kapta. Lány esettében pedig az anyja nevével keresztelték el. Az elkeresztelés szó is a névadásra utal, keresztény hitben... Olyan nevet adni, ami keresztény szenteknek, Bibliai emberek rendelkeznek. stb... Régen én úgy tanultam, hogy volt egy olyan babona, hogy nem adtak nevet születése előtt a gyereknek, bár egyik oldalon úgy olvastam a megkeresztelésig... S ezért is választották olykor azt a nevet, ami a születésnapjára esett.
Most valójában nem tanácsot akarok írni, hogy miként nevezze el az ember a jövevényt. De persze figyeljen oda az eddig említett dolgokra. 

Csak el lehet gondolkozni azon, miféle nevet kapnánk az eddigi névadási szokások alapján.
Olaszban s Görögben a név végén szerepelt a származás.
Leonardo da Vinci "Születésekor teljes neve Leonardo di ser Piero Da Vinci volt, ami azt jelenti, hogy ’Leonardo, ser Piero fia Vinciből’."
A lány esettében nem tudom,  az orosznál, mint az olasznál szerepelt az apaneve is. Nyikita Szergejevics Hruscsov. Szergejevics - Szergej fia (-jevics, jics), (rovna = lánya)...
Amúgy vannak olyan nevek, angolban, hogy John-, Erik-, Harry-... fia. Harrison, Erickson, Johnson. Bár ezek általában vezetéknevek. Son = fia...
A japánoknál talán a lány az anyja vezetéknevét viszi tovább.. (lehet)

Továbbá a vezetéknevet is meglehetne változtatni az egyén szakmájára vagy termetére vagy valamilyen tulajdonságára utaló szóra.

Akkor állítsuk össze a nevünket:

Rang (dr, ifj,...), származás (ez lehet születési, vagy jelenleg tartózkodási...) Vezetéknév (ami lehet foglalkozás, ha nem foglalkozásra utaló, akkor azt is fel lehet tüntetni...) Saját keresztnév; (második névként): Az a név, amelyik születésnapjára esik; apa neve fia/lánya;

Például egy kitalált ember:

Gróf Erdélyi Nagy-Báthory Sándor Gáspár János-fia

de lehet a sorrenden is akár változtatni:
Erdélyi Gróf Nagy-Báthory János-fia Gáspár Sándor

Amiből leszűrhetjük, hogy erdélyi, gróf, Nagy-Báthory a vezetéknév, János gyermeke, ma ünnepli születésnapját s egyik nevének napját. S talán Sándor volt a nagyapja...

A bejegyzés trackback címe:

https://nevekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr845716356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása