Pírea

2014.01.18. 12:08

Becézése: Pírike

Névnapok:  január 18.

Eredet: A Piroska rokon neve... A latin Prisca névből származik, amiből a magyarban Piriska, majd ebből Piroska lett. A Prisca eredeti jelentése: régi, ősi, tiszteletreméltó. A név hangalakjának változásában a régi magyar Piros név hatásának, illetve magának a piros szónak is szerepe lehetett.

Visszafele: aeríp

Magánhangzó és mássalhangzó zöngésség felcserélése: Bírae

Lehetséges beszédhiba,r > l,h,j;b,p,d,t  ..így: Pílea, Píjea

Gúny űzés (szó-rakozás) Megjegyzések:
Pírea ..tornál tortát fogyaszt a reaktor belsejében a traktorban. Pi-reaktor. Pírea, pír-e az (az) arcodon? Selypítő: Pílea pille-a ...?
A névre emlékeztető színre két szó is van, a piros és a vörös. A piros általában élettelen dolgoknak színére mondják, a vöröset meg élőlények színére. Piros -os (mnk) => pír ... piros autó, alma, ház, ruha..
Vörös < veres < véres (vér) ami az élőlények ereiben folyik. Bár növények is élőlények...
vörös róka, szőr, haj, szakáll, bőr, rózsa, hadsereg... ( De vannak kivételek, pl.: Holdra nem azt mondják, hogy piros, hanem vörös.. vagy vörös zászló.. stb..)

Rokon nevek: Piroska, Piri, Pirit, Priszcilla

A bejegyzés trackback címe:

https://nevekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr325768990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása