Attila / Atilla

2014.01.07. 19:22

Becézése: Ati

Névnapok:

  • január 7.
  • október 5.


Eredete: (W.) "Az Attila vagy Atilla, Attila hun király germán, közelebbről gót eredetűnek tartott neve. Iordanes szerint a gót atta szó kicsinyítőképzős változata. Ennek jelentése: atyácska. A név gót eredetét számos jelentős nyelvtudós vitatja, illetve vitatta, köztük Rásonyi László turkológus is, aki szerint a név török, eredeti alakja 'Etil'. Ez a Volga, később a Don folyók török neve volt. Az Etilből lett az Etele, majd Atila névalak, amely a gót származás tévhite miatt vált Attila helyesírásúvá. A kiejtés a mai napig sem követte ezt az írásváltozatot."

Elemzés:

TAVAM
A névanalízis szerint az Attila név nagyon érzékeny, idealista, és intuitív természetet kölcsönöz viselőjének. Könnyen fejezi ki magát a művészeten, zenén keresztül, vágyik arra, hogy másokat segíthessen. Mivel vonakodik figyelni az üzleti és gyakorlati problémákra, nehezen jut el a pénzügyi sikereknek arra a szintjére, ami kijárna neki fáradalmaiért. Sok mindent érzékel, amit nem tud megérteni, könnyen befolyásolhatják mások gondolatai, anélkül, hogy tudná, ezek mivel hatottak rá. Nagyon érzékeny és intuitív. Bár az Attila nevet viselők vágynak mások megértésére, intenzív érzelemvilágukat nehéz befolyásolni.

B.V.K.
Az emberek támasza. Életfeladatában megjelenik környezetének a segítése és támogatása. Mindig lehet rá számítani. Szorgalmas és kitartó azokban a helyzetekben, ahol céljai vannak. Szívósan küzd az anyagi sikerekért, de sokszor rugalmatlan és makacs. Igazán egy olyan hivatásban tud kiteljesedni, ahol megfelelő feladatokat és felelősséget kap. Gyakran idősebbnek hat a koránál, mert mindent komolyan vesz. Tehetsége a munkában jelenik meg igazán. Ha nem talál megfelelő célokat, elbizonytalanodik, és befelé fordulóvá válhat. Állandó függésben van az anyagi lehetőségektől. Ha sikertelen, akkor túlságosan merev és mogorva lehet. Amivel mindig meg kell küzdenie, az a birtoklás és a magány.

Visszafele: allita

Magánhangzó és mássalhangzó zöngésség felcserélése: Eddile / Edille

Gúny űzés (szó-rakozás): P betűvel megelőző másik keresztnév vagy vezetéknév esettében, Az Atillát becézve ezt kapnánk, hogy P.Ati (pattanás)
vagy ha 'ka' kicsinyítő képzőt kapná, akkor Atillából atka lenne. Akta atka... <Palindrom. ...Atka átka.
Betűk felcserélése: itala, alatti, itt a la...,  illata, lala ti...,

Attila itala; Atilla illata; Atilla alatti

Rokon nevek: Etele, Ete

A bejegyzés trackback címe:

https://nevekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr305744992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása